> nieuws

Nieuws

 
27 februari 2020

Kofje Plus in gesprek over het thema twijfel

Twijfel past bij doopsgezinden. Er is bewustzijn van de geschiedenis, weet van wat het betekent een minderheid te zijn. Dat betekent ook ruimte en begrip voor anderen en anders denkenden.

Twijfel heeft voordelen. Het maakt je voorzichtig, milder. Als je waarheden durft los te laten, ontstaan er veel losse draadjes. Dan kan onzeker maken, maar ook enthousiast. Er zijn dan ineens veel onderwerpen om over na te denken. Zo ontstaat er ruimte voor groei.
De andere kant is dat als er niets meer zeker is, je overal aan gaat twijfelen.

De bijbel kwam aan de orde. Vreemd, maar tegelijk actueel. Het maakt veel verschil met welke bril je leest. Wat ons raakte is dat het vreemde soms ineens begint te spreken. Dan krijgt de tekst een betekenis, zo je wilt ‘waarheid’, in het heden, in je eigen leven, individueel of ook in wat er in de wereld gebeurt.

Als er in de gemeente ruimte is voor twijfel en waarheden niet dicht getimmerd zijn is er altijd ruimte voor vragen. Mensen blijven met elkaar in gesprek – zoals onze kring nu doet – en er is grote bereidheid naar elkaar te luisteren. Je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Er is ook één gemeente als er meerdere en verschillende opvattingen zijn. Zo laat je elkaar in je waarde en mag je ook altijd een ander vragen stellen. 
Deze houding is er in de gemeente, maar het is ook de levenshouding van de mensen die bij de gemeente betrokken zijn, naar ieder ander.
We zijn een gemeenschap van mensen die twijfelend geloven, groeiend geloven, niet om in de hemel te komen, maar om de hemel in ons te brengen. Hier en nu.


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente De Lytse Streek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl