> dcolumn.php?nr=59698&stuurdoor

Column

 

Twijfel

Twijfel en geloven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat kan bijna niet anders, want zonder twijfel wordt geloven iets als kennen of weten. En we weten niets. Zodra je over geloven spreekt alsof je iets weet, zit je er gewoon naast. Het dichtstbij weten als je spreekt over je geloof is het werkwoord vertrouwen. En het ene moment is dat vertrouwen wat groter dan het andere. En dat is heel mooi en heel menselijk en eigenlijk ook wel fijn.

Twijfel hoort er nu een keer bij en heeft ook al heel oude papieren. In het evangelie naar Johannes klinkt het verhaal van Tomas, die helaas de naam ‘ongelovige’ heeft gekregen. Een beetje ingegeven door de tekst, maar misschien ook door de oordelen van latere ‘gelovigen’. 
Tomas betekent ‘tweeling’ maar ook ‘dubbel’. Zo voelt geloven vaak ook, twijfelen langs een lijn, de ene keer wat meer twijfel, zelfs ongeloof en het andere moment twijfel met heel veel vertrouwen. Het is een soort balanceren, net als een koorddanser.

Het mooie van twijfelen is ook dat er vrijheid is. Want zodra er stelligheid komt, zoals in wat je moet geloven, kun je elkaar de maat nemen of te licht achten. Als je samen durft te spreken vanuit je twijfel kun je prachtige gesprekken voeren. Open en nieuwsgierig naar elkaar. Er is dan geen enkele sprake van macht of geweld. En heel veel ruimte voor beweging. Want geloven komt naar buiten in je leven, in wat je doet, dus in beweging.

Twijfelen is ook best wel lastig. Want hoe vertel je iets over je geloof als je ook steeds je twijfel voelt of mee vertelt. En hoe kan je geloof iets betekenen in je leven – steun, hoop, liefde – als je constant twijfelt. Misschien is het werkwoord veronderstellen dan behulpzaam. Als je gelooft, veronderstel je God. Geen zekerheid, maar vanuit je levenservaring, vanuit de verhalen, vanuit vertrouwen omdat je iets van God ergens hebt opgemerkt, of zelfs omdat je zo in beweging blijft, leeft. En dan ineens merkt dat er ruimte is, dat je ondanks geworstel of zorgen toch verder kunt. Dus toch..


Terug

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente De Lytse Streek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl