> dcolumn.php?nr=51754&stuurdoor

Column

 
 
24 december 2020

Jozef, uit het geslacht van David

Jakob verwekte Jozef, de man van Maria. Bij haar werd Jezus verwekt, die Christus genoemd wordt. (Matt. 1.16)


Al weer een aantal jaren geleden, nog voor ik bij de Lytse Streek kwam, probeerden we in Makkum iets nieuws. We begonnen met een ‘gespreek’. De bedoeling was in een viering niet een overdenking te houden, maar met één bijbelvers samen te ontdekken wat dat allemaal kan betekenen. Niet alleen werd er gezongen, maar ook gedanst. Zo kwam de tekst en wat we samen bedachten heel dichtbij.

Toen ik met een stukje over Jozef wilde beginnen kwam die bijzondere ervaring weer boven. Want de eerste dienst, die de vorm van een gespreek had, ging over Jozef. Jozef is een timmerman, dat wordt ons verteld. Hij is een man die van alles kan maken, maar met dit kind wat geboren wordt heeft hij niets te maken. Hij maakt zelfs een bewuste keuze om geen gemeenschap met zijn vrouw te hebben, zodat er niet naar hem als vader kan worden gewezen.

Toch is er iets raars, want de afstamming van David af, de lijn van de koningen door God gezalfd, gaat via Jozef. Hij doet dus niet voor niets mee aan het verhaal over Jezus. De stamboom bevat veel meer mensen die uitleggen dat het niet over het verleden gaat, maar dat deze hele stamboom verwijst naar toekomst. Bovendien wat heel troostrijk is: het is niet een heroïsche stamboom, maar het gaat over gewone mensen zoals wij ook zijn. Voor ons is ook die bijzondere toekomst mogelijk., lijkt het verhaal te vertellen. En meer nog als God er iets mee te doen heeft kan alles gebeuren. Niet wat wij vinden of oordelen doet er toe, maar wat er werkelijk gebeurt!

Jozef heeft misschien het image van een beetje sombere figuur in de marge van het verhaal (die de afbeelding). Maar als je goed leest wat Matteüs vertelt ligt dat toch wel wat anders. Hij is degene die de lijn naar David legt, maar veel belangrijker nog: hij is een rechtvaardig mens. Daar zit een hele wereld van betekenis achter. Rechtvaardig zijn is een gave van God, het betekent dat je als mens oprecht bent, leeft volgens de tien woorden, je naaste goed doet en vrede zoekt. Dan kan ook niet anders als je leeft in de verbinding met God. Dit geeft al een heel ander beeld. En het blijkt ook uit hoe hij met vrouw en kind omgaat. In de meeste beelden van het gezinnetje wordt Maria als de moeder verheerlijkt met het kind op de arm. Toch verdient Jozef ook respect als zorgzame pleegvader van dat kind dat toekomst brengt, een toekomst van rechtvaardigheid.


Voor meer zie het overzicht

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente De Lytse Streek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl