> dcolumn.php?nr=50915&stuurdoor

Column

 
 
4 november 2020

Danken

Op onze scheurkalender staat vandaag de vraag hoe je tevredener over jezelf kunt zijn. Het helpt als je kijkt naar wat je allemaal wel kunt doen, bijvoorbeeld aandacht geven. Dat werkt beter als dat je alleen maar ziet dat je neus scheef staat of je oor te groot is of al dat soort zaken. Daarnaast helpt een beetje ontevredenheid je om andere keuzes te maken.
In deze tijd waarin we zoveel menselijk contact missen en snakken naar bewegingsvrijheid, waarin we zoveel vragen zonder antwoorden hebben, kan het ons kracht geven als we het positieve zoeken. 
Een van de manieren is danken. Danken voor je dak boven je hoofd, voor de zon die schijnt, dat er mensen zijn die op afstand naar je vragen. Danken dat je zelf anderen een plezier kunt doen door even aandacht, dat je luisterend oor kunt zijn of een luisterend oor kunt vinden. Danken voor je tuin, voor zorg, voor het wandelingetje dat je kunt maken, voor alles wat je kunt doen en waar je blij van wordt. Voor …, ja vul zelf maar in.
In onze doopsgezinde leefpraktijk ligt veel nadruk op doen. Geloven met woorden is mooi, maar het gaat om de daden. Daarbij leggen we ons zelf heel veel verantwoordelijkheid op. Je moet het zelf doen, zelfs. Soms gaan we dan voorbij aan dankbaar zijn, dat gaat bijna vanzelf. Als je zelf verantwoordelijk bent voor je keuzes, voor wat je doet en niet doet, is alles of je eigen prestatie of je eigen schuld. Dat kan heel hard en kil zijn. Het kan je zelfs hinderen iets te ontdekken van wat je niet zelf doet, van wat je hebt gekregen of krijgt. Je staat verwondering in de weg, ontneemt je zelf zo een deel van je leven. 
Gelukkig laten we het meestal zo ver niet komen. We kunnen allemaal vertellen over iets wat ons raakt, hoe klein ook. Dat is een uiting van dankbaarheid. En we weten allemaal dat ons dat weer moed en kracht geeft.
We weten nog niet of het kan, maar volgende week willen we graag samen avondmaal vieren. We vieren dan onze mienskip, onze verbondenheid in Jezus. En altijd als we dit vieren klinken die woorden: Jezus nam het brood, dankte God en deelt. Ontvangen en danken, dan is er mogelijk wat onmogelijk leek. En hoe bevrijd kun je je voelen als niet alles van je eigen daadkracht en keuze afhankelijk is. Laat danken een wezenlijk deel van onze leefpraktijk zijn!

Muziektip: Stef Bos, Sterren tellen

https://www.youtube.com/watch?v=1xQvLwBsq34


Voor meer zie het overzicht

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente De Lytse Streek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl